Harvest Moon Miku

Vocaloid Miku, Saber és Evangelion Ashuka/Rin olyan felkapott figurák az anime figurákat gyártók között, hogy előbb utóbb a legtöbb gyűjtőnek lesz egy-egy figurája belőlük. Sokáig nem volt Miku figurám, bár már majdnem elcsábultam egyikre másikra végül Harvest Moon lett A Miku figurám. Általában a klasszikus, animében/játékban előforduló megjelenési formákat részesítem előnyben, de mivel nem játszottam a játékkal és magához a karakterhez nem kötődöm, így igazából a figura hangulata volt az, ami megfogott.


Hatsune Mikut először barátnőmnél egy psp ritmusjátékban, a Vocaloidban láttam. A Vocaloid eredetileg egy olyan zenei program, ami énekes nélkül hoz létre dalokat. Az első kiadása még 2000-ben történt, de csak a 2007-es Vocaloid 2-től van benne már a program arcaként ismert Miku. A háttér története szerint ő egy android a jövőből. Nevének jelentése is: "az első hang a jövőből". Annyira népszerű előadó, hogy már volt saját koncertje is, ahol hologramként kivetítették, sőt tudni olyan japán férfiról, aki feleségül vette (nem hivatalosan, de ceremónia és vendégség volt).

Térjünk rá a konkrét figurára. Eredetileg Miku egy fémes szürke blúzt, fekete rakott miniszoknyát és türkizkék nyakkendőt visel modernségét kiemelve. A szóban forgó Harvest Moon verzió viszont egy tradicionális papnői ruhában ábrázolja Mikut. Tavaly évvégén, decemberben jelent meg 1/8-as méretarányban a Good Smile Company gyártásában. 
Több kínai elem is tetten érhető a figurán. Istennőként ábrázolják Mikut. A Jin szimbólum többféleképpen is megnyilvánul: A Hold az a fény, ami utat mutat és védelmet nyújt a sötétségben és a természet egy ritka szépsége. Mivel nincs saját fénye csak a napét tükrözi vissza, ezért függ is tőle, mint a a férfitól a hagyományok szerint. A buddhizmusban a béke és a tisztaság szimbóluma a Hold, ezért is kimondottan női princípium (érdekes módon Japánban férfiúi, míg Európában, Kínában, Koreában és Indiában is női). 

A hideg fény egyben a Víz és a Tél szimbóluma is. De tudományosan is bizonyított a Holdnak a vízre (dagály–apály) és a női ciklusra gyakorolt hatása. Miku félig áttetsző hullámos haja, akár a víz hullámai is lehetnének, ahogy a szoknyája alján lévő csipke víz fodrok. Ugyanebből kiindulva a talpazat akár egy tavon tükröződő holdfényes esti égbolt is lehet csillagokkal. A kínai (és a japán) költészetben a vízen tükröződő telihold a világgal harmóniában álló emberi szellem. Talán ezért is van Mikunak félig lehunyva a szeme, mintegy elábrándozó vagy átszellemült arc. Azért a piros pozsgásság se hiányzik az arcából, ami a fiatalságát és nőiességét emeli ki. 
Sok kultúrában az Idő mértékegysége a Hold. telihold a felnőtt kort is jelenti (növekvő - gyerekkor, fogyó - öregkor). A Hold azt is jelenti, hogy átalakuló (ahogy a női test is ha terhes). Sőt még a halhatatlanságot is, ahogy az abszolút nő is halhatatlan, de passzív, nem kell csinálnia semmit, már attól kijár neki a tisztelet, hogy . (Mert ha aktív lenne, attól maszkulinná válna.)
Az indiai hagyományok szerint a Hold a világ kapuja, amelyen keresztül az elhunytak lelkei kerülnek az égbe. De eszünkbe juthat a gyönyörű és okos Kaguya hime története, aki a Holdról származott és oda kellett visszatérnie az istenek és követői közé. Vagy a Sailor Moon kedvelőinek ismerős lehet még a Holdbéli nyúl története, aki egyes változatok szerint a halhatatlanság elixírjét készíti a Holdon. Ha már az istenek, a halottak és a halhatatlanok is a Holdhoz köthetőek, akkor már a mi Mikunk megvilágosodása is érhető.
Az átszellemült álmodozó tekintet a megvilágosodáson kívül még másra is utalhat. Például az éjszaka  álmoskás hangulatát is hozza, vagy az égiekhez való tartozását, amit még a szálló szalagok (indiai, kínai motívum) vagy a japán papnői ruházat is kiemel. Ezek a szalagok gyönyörű gyöngyházfényűek. Alapvetően áttetsző fehér, de van egy kevés rózsaszínes fénye is, ami a napfénnyel játszik. A miko (papnő) ruha szoknyája nem a szokásos piros, hanem rózsaszín és bézs arany, amin szintén van egy kis gyöngyház csillogás, de markánsabb, mint a szalagokon, de nagyon elegáns. A fehér kabát és felsőruha egyensúlyba hozza a sok színt.


Néhány figura más-más irányból nézve kicsit más. Őt a jobboldaláról nézve szégyenlősen felemeli a karját és a legyezőjét a félarca elé teszi, baloldaláról viszont nyílt tekintet néz vissza ránk, bármilyen takarás nélkül.

Ismét egy minőségi és érdekes darabbal gazdagította a GSC a figura palettát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Velvet (Yamato)

Figura bemutató - Iron Man Mark

Belldandy figurák - Swimsuit Ver.