Belldandy figurák - Swimsuit Ver.

Hogy mennyire elharapódzott a retró láz, azt csak pár hete értettem meg. Egy gyűjtő Kotobukiya által 2007-ben gyártott használt Belldandy figurát adott el, amire rögtön ráugrottunk öten. Ez még magában nem is lenne meglepő, mert népszerű karakter. Van egy fürdőruhás Belldandy-m, de a kotos tetszett a legjobban mindig az elérhetetlen árú Hollybell-Belldandy páros Max Factory-s után. A kotosban mégis csak a klasszikus istennő ruhájában van és az arca is nagyon kedves, bár a hátrafordulós kicsavart póza miatt sokan nem kedvelték. Úgy voltam vele egye fene lekeresem ebayen, mert több mint egy éve nem látom a megbízható japán oldalakon (régen mikor láttam, akkor is pont elhappolták előlem akkor most bevállalom a rizikóst) és elképedtem azon, amit láttam: Én még 2016-ban a 2004-es megjelenésű Belldandy-t 4000 jenért vettem, a kotos 5-6000 jen körül volt, abban a pár pillanatban amíg elérhető volt. Mostanra felszökött ezeknek a több mint tíz éves figuráknak az ára jócskán 10.000 jen fölé!!! Valószínűleg azért mert annyira nem lehet kapni róla normális figurát, a gyönyörű Max Factory-s is, ami mindenki álma mindig drága volt és egyre drágább (már 30.000 jen körül jár), az új néhány hónapja megjelent Good Smile Company-s Belldandy-nak annyira rossz a dizájnja azzal a fallosz szerű motorral, hogy az csak nagyon kevés gyűjtőnek kellett. Így a régi kiadású, de karakterhű figurák ára nagyon felment. 

Szóval itt egy kis bemutató a fürdőruhás Max Factory által 2004-ben kiadott Belldandy-ról. Először felvázolnám a karaktert, annak aki még nem ismeri. Belldandy a 1988 és 2014 között futó Aa! Megami-sama (angolul: Ah! My Goddess) című manga szereplője, a fiú főszereplő mellett a második legfontosabb karakter. 48 kötetet élt meg a történet, 2 sorozatot a 2000-es évek elején és mellette még OVÁ-kat és egy filmet. Az alap szituációban van egy főiskolás fiú (Keichi), aki egy motoros bandához szegődik, ahol elég rendesen ki is használják. Egyszer egyedül hagyják a koleszben és hősünk ételt szeretne rendelni magának, de félretárcsáz és az Istennő Szolgálat veszi fel a telefont és kiküldenek egy istennőt, neveztessen Belldandy-t a fiúhoz. Keichi nem veszi komolyan, azt hiszi a fiúk ugratják és amikor kiderül hogy van egy kívánsága, azt kívánja bárcsak vele maradna Belldandy. A szerződést megkötik és amíg Keichi úgy kívánja Belldandy-nak a közelében kell maradnia. Persze a hazatérő fiúk kidobják őket a koleszból, mert az az szabály, hogy nőt nem hoznak fel... Egy templomban egy szerzetes megszánja őket és befogadja, de amint ráéred Belldandy erejére zarándokútra megy és rájuk hagyja a templomot. Belldandy egyébként a tipikus japán háziasszony: megértő, gondos, szerény, jó házvezetőnő, mindig jól néz ki és magát az ura után helyezi. Belldandy emellett elég naiv és mindig lelkesen veti bele magát valami új dologba. Később csatlakoznak a kis csapathoz Belldandy testvérei: Urd és Skuld.

Annak ellenére hogy a történetben szereplő istennők dizájnja inkább a héber mitológiára hajaz a neveket és "munkakört" a germán mitológiából vették. (A héber szeretett központú biztos szimpatikusabb ruházatú volt, mint a harcias és kiszámíthatatlan északi.) A germán sors istennőkről kapták nevüket a nővérek. A három főnorna: Urd, Skuld, és Verdandi (hasonló Belladandy-hoz) az istenek sorsát határozzák meg. Rajtuk kívül vannak még más nornák is, akik a halandók sorsával foglalkoznak. A nornák az Yggdrasil (világfa) gyökereinél laknak egy palotában. Az ottani forrás vízével öntözik, és vigyáznak a fára, hogy mindig zöldelljen. Urd nevének jelentése: volt. Verdandié való. A jelen felügyelője. Skuldé: ami lesz. Ő a jövőre vigyáz.

Akkor térjünk is rá a figurára. 14 év ide vagy oda, azért a Max Factory annak idején is minőségit gyártót, ezért lehet még a mai napig is elfogadható minőségűnek mondani a régi gyártású figuráit is. A figura az egyik idillikus, "családi" nyaralásukat eleveníti meg. Tipikus Belldandy-t láthatunk: alázatosan lehajtja a fejét, ezért a polcon szemmagasság fölé érdemes helyezni, hogy lássuk az arcát. Sokszor a 2000-es évek elején az arcot nem tudták olyan pontosan visszaadni, mint manapság, de itt elég jól sikerült. Igaz a fejét érdemes csak szemből nézni. Oldalról már csak a lófarkos oldala, ami tűrhető, a másik oldalról szinte tök lapos az arca. Alapvetően jól visszaadja azt a visszafogott, bájos, kedves, mosolygós lányt. Erre még a póz is rájátszik és a fürdőruha rózsaszín színe: a mellkasára tett kezek a szívet takarják, érzelmességről (közbe azért felhívják a figyelmet a dekoltázsra), a finoman összezárt lábak szűziességről, a lábak tartása nőiességről árulkodnak. A jellegzetes Belldandy hajat szépen visszaadták, szerencsére nem könnyen törik, pedig azt sugallja a sok kis vékony tincs. A kis kék kar- és bokaperecek kiemelik a kezeket és lábakat. Még anno nem csináltak olyan finom ujjakat, amin még az ujjpercek is látszódnak, de legalább nem a prize figura gyártók virsli ujjait látjuk ennél a figuránál sem, hanem szép kis vékonyakat és a köröm lakkozására már akkor is figyeltek, ez is a minőség egyik jele. Más ékszereket is kapott: hátul a haja mögött látszanak a fülek, amiben részletes kis fülbevaló található. A háta is egyébként nagyon szépen van kivitelezve: Nem is tudom láttam-e már olyan figurát, aminek a tarkóján látszanak a maradék hajvégek, itt megcsinálták!  Illetve szépen kidomborodik a két lapocka és látszik a két hátizom között csík. Fürdőruha csípőnél és dekoltázsnál redőződik, poponál és köldöknél bevágódik. Az illesztés sajnos hátul a hónaljaknál erősen látszik. A festése a figurának leginkább a karpereceknél nem az igazi, de itt sem kimentek a vonalból, hanem inkább nem mentek el a vonalig, ahogy hátul a fürdőruha egyik oldalánál is.


Egy kellemes, nyári hangulatú figura. Ha olcsóbb lesz érdemes beszerezni, mert szép és kis helyen is elfér akár a nagy figuk elé helyezve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)