Mahou Shoujo Madoka Magica SQ figurák (Banpresto)

Gondoltam, bemutatok egy Mahou Shoujo szettet, ami még a magyar pénztárcákhoz képest is jó árban van.

A 2011-es év nagy durranása volt a Mahou Shoujo Madoka Magica, ami még olyanokat is megérintett, akik nem szeretik a mahou shoujo műfaját. Igaz, hogy 2012-2013-as megjelenésű figurákról lesz most szó, de még fellelhető belőlük megrendelhető darab. 


Nekem is megvan ez az öt csajszi a Madokából. A cikkben szereplő képeken is ők láthatóak. A Banpresto viszonylag olcsó, de jó minőségű figurákat gyárt, amelyek általában összerakhatóak. Átlátszatlan papírdobozban árusítják őket, ezért érdemes a megvétel előtt utánanézni a figuráiknak, hogy valóban olyan-e, mint a dobozon az illusztráció. 


A madokás figurák 21 centisek, a darabok megfelelően illeszkednek és nem jellemző rájuk a szétesés. A gyártó jól visszaadta a mangás jelleget a karakterek arcán. Kisebb festési hibák előfordulnak a ruhákon, de 8-9000 Ft-ért ennyi még megengedhető és nem is feltűnőek. Az igényesebbeknek a Good Smile Company-féle sort tudom ajánlani, de azok 25.000 Ft körül mozognak.

Kaname Madoka



A leghelyesebb figura ebből a szettből Madoka. Az első olyan madokás figura, amit rózsás íjjal adtak ki. Az íj zöld-barna színátmenete szépre sikerült. A csuklóján lévő rózsaszín szalag és a szoknya piros szegélyének festése itt-ott kifut a vonalból, de nem hat zavaróan. Hogy egy figura mennyire kidolgozott azt én a kis részletekből szoktam leszűrni. Madokánál a kulcscsontok, a hátizom, a térd és a könyök belső oldalának íve nagyon tetszik. Ezeknek a részeknek a festésénél odafigyeltek, hogy ne csak egy fajta bőrszint használjanak, hanem belekevertek egy rózsásabb színt is a bézses mellé.

A darabok illeszkedése sajnos nem mindenütt tökéletes, de legalább nem hajlamos a szétesésre, mint Kiyoko (lásd lentebb). A törzsén, ahol a szoknyával érintkezik, egy kis hézag látható elöl is és hátul is, de nem folyamatosan. Mivel Madokát fordulás közben látjuk, nem érvényesülnek ezek a hibák oldalról. Két helyen látszik a forrasztás: a zoknik és a bőr találkozásánál és a feje búbján. Ahogy lehajtja a fejét, sajnos látszik a forrasztás nyoma, de ennyit talán még elnézhetünk nekik.

Imádom ezen a figurán a sok fodrot, masnit és a puffos ujjakat. A kedvencem egy eldugott részlet: a hátán lévő szív alakú kivágás.

Akemi Homura



Az első piros masnis PVC Homura kiadás volt. A feje, az íjat tartó keze és az íj volt külön-külön darabban. Aprólékosan kidolgozott figura. Még a három vékony masni is különálló és nem csak festék a blúzon. Gyengém a figuráknál a ruharedő. A blézer a deréknál és a karnál való redőződése az éppen mozdulatban lévő alakot hivatott hangsúlyozni. Mintha pont ebben a percben fordult volna felénk. Szép a festése, de nem tökéletes. A festék a vonalból csak a fekete gallér hátsó részén és a masni felett elöl jött ki, de nem csúnyán. Ennél a figuránál is, ha szembe fordítom, akkor egy festési hiba sem kerül a szemünk elé, mintha direkt figyeltek volna rá, hogy túlfolyás csak a nehezen látható részeken lehet.

Egy szépséghibája van, ami közelről zavaró, de szerencsére vitrinben és fotókon nem látszik. Mégpedig az, hogy a fején két helyen is látszik a forrasztás nyoma. Látszik, hogy a hosszan lengedező haj és a masnis rész toldás. Szemből szerencsére ebből nem lehet észrevenni semmit.

Én kimondottan örültem ennek a fajta Homurának, akinek a piros masni van a hajában, ezzel megemlékezve a barátnőről. Ráadásul engem kicsit még Hófehérkére is emlékeztet így.

Tomoe Mami


Mami teljesen egyben volt. Szerencsére csak a talpazatára kellett ráilleszteni és a fegyvert a kezébe rakni. Festésnél a sárga színnel nem bántak valami jól: a kesztyű szegélye és a cipő vonala nem egyenletes és az egyik ruha ujjának a puffja nem teljesen fehér, hanem belekeveredett egy kis sárgás árnyalat a hajából, de szerencsére úgy tartja azt a vállát, hogy az van hátul és a pózból adódóan nem feltétlen látszik együtt a két váll.

Nála is a fejen látványos a forrasztás a frufrujánál és a két fülle mögött. Azonban az apró részletek itt is feledtetik a hibákat: A fűzőjén a csattok és pántok festése pontos és látványos, ahogy a fejékeknél és a lábbelinél is. A fegyvere mintaszerűen van kidolgozva és nem fixen illeszkedik a talpazat és a kéz közé, hanem mozgatható, ha mondjuk meguntuk az egyik oldalát nézni. Szerencsére nem esik ki könnyen a kezéből.

Sakura Kyouko


Kyoko-val voltam a legkevésbé megelégedve, bár az összképet még így se rontja és abból a távból, ahonnan az ember általában nézi, nem zavaróak a hibái. Nem győzném sorolni hány helyen futottak ki a vonalból a festéssel és már gyárilag volt rajta két-három olyan karc, hogy lejött vele a festék. Ő volt a legtöbb darabban: a feje, a lófarka, a törzse, a lába mind külön-külön és még a lándzsája is két darabos. A lándzsája sem illeszkedik tökéletesen a tenyeréhez és a karjához. Nagyon óvatosan kell hozzányúlni, mert az első koccanásra vagy beakadásra szétesik. Mivel a többiekre ez nem jellemző igen csak meglepett ez a minőségi különbség.

Azért rajta is van két kedvenc részletem: az egyik a huncutságát kihangsúlyozó szemfoga, a másik a csizmájának piros-bordó színátmenetes festése.

Miki Sayaka


Sayakával nem volt különösebb probléma. Szépen van kidolgozva. A teli szájjal nevetős figurák ritkán néznek ki jól, de a Banpresto megtalálta a helyes arányokat. Ahogy a szája széle pirosabb, mint a belseje kicsit olyan, mintha az ínyét látnám fogak nélkül, mert nem nevezném ezt ajkaknak, de ez már csak szőrszálhasogatás a részemről, mert abból a távból, ahonnan általában az ember nézni fel sem tűnik egy ilyen apróság. És ha már az apróságoknál tartunk: a Homuránál már megfigyelt szépen festett  ruharedők itt is visszaköszönnek fordulás közben. Szél hatását kelti a palást és hirtelen fordultatott a szoknya lebbenése, amitől igazán életszerűvé válik. A blúz, a kesztyű és a zokni kékes-fehér színátmenete a redőződést hivatott kihangsúlyozni. A szegélyek festése szinte kifogástalan. A kardja hajlamos az elhajlásra. (Sajnos az enyém valaminek neki szorulhatott, mert már inkább szablya.)


A lányok karakterét sikerült visszaadniuk a jellegzetes arcfestéssel: Homura a visszafogott, Miki az életvidám, Kyoko a vadóc, Mami a megfontolt és Madoka a kedves. Összességében érdemes volt megvenni őket és újból megvenném, ha választhatnék, a problémás részek tudatában is, mert nagyon jó ár-érték arányban van. Létezik ebből a szettből egy limitált kiadás is, aminek a talpazata nem kerek, hanem hatszögletű és a figurákon is tapasztalható némi eltérés. Például Miki palástját másképen fújja a szél és a hajában van egy csatt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden