Nagyon kezdőknek 2.

A visszajelzések alapján hasznos volt az előző bejegyzés, úgyhogy annyira nem lőttem mellé. Maradjunk akkor az MFC-nél, és másszunk bele a részletekbe.
Elismerem, első ránézésre nem a legegyszerűbb az oldal felépítése, de ha egyszer belejövünk, akkor minden infót összegyűjthetünk, ami csak érdekel bennünket. Szerintem az MFC nem a leglogikusabban van felépítve, sok funkció el van rejtve, no meg aki nem szereti az angol oldalakat vagy küszködik a nyelvvel, duplán megszenved a dolgokkal.

Tegyük fel, hogy gond nélkül regisztráltunk. Ez általában azért mindenkinek sikerül a ’Sign up’ gomb megnyomása után. Az előző MFC-s bejegyzésben már rátérünk a figurák adatlapjaira, most tehát térjünk vissza Momohiméhez (aki olvasta a blogom, az tudja, hogy megszállottja vagyok, elnézést, aki már unja :D). Ez a figura tökéletes példa mindenre, mindjárt mondom, hogy miért.


Előbb viszont nézegessük meg, hogy a sok-sok infó és funkció mit is jelent egy figura adatlapján. A figura képe fölött, a sötétszürke sávban kezdődnek az izgis dolgok:
Add to my collecion’ – Hozzáadhatot a gyűjteményedhez. A felugró ablakban kiválaszthatod, hogy már a tulajdonodban van (’Owned’), szeretnéd beszerezni (’Wished’) vagy megrendelted/szállítás alatt van (’Ordered’). Ne felejtsd elmenteni (’Save’).
Add to my custom list’ – a profilodban elkészített külön listádhoz adhatod (tudjátok, az előző posztban már írtam róla).
Add to my favorites’ – a profilodban piros szívvel fog megjelenni. Mindenkinek vannak kedvencei :)
Report’ – ez kb. egyenlő a feljelentéssel. Ezzel nem foglalkozunk, nincs semmi sértő vagy nem helyénvaló az adatlapon.
Buy’ – hát igen, ez lényeges pont lenne, de általában a megjelenített online boltokban már nem kaphatók a figurák (persze ha éppen megjelenőben van a darab, akkor természetesen kapható). Azt hiszem a vásárlás is megér majd egy posztot :D


Nézzük, mit találunk a kép melletti listában.
Remélem nem lesz lincselés a dologból, de megkockáztatom, és az egyértelmű dolgokat is elmagyarázom :D Menjünk biztosra, nem? :)
ID’ – a figura sorszáma a honlapon.
Category’ – itt találjuk a figura típusát. Jelen esetben ’Prepainted’, ami azt jelenti, hogy gyárilag már meg van festve. Rengeteg figu típus van, ezzel el lehet bogarászni. Egyébként érdemes nézni a színeket is, a ’Prepainted’ figurák zöld keretet kapnak, kék az ’Action/Dolls’, lila a ’Garage kits’, narancs a ’Trading’ és így tovább. Amikor név szerint rákeresünk egy figurára, a találatok között színek szerint is válogathatunk (de már a keresésben is szűkíthetjük a kategóriát).
Origin’ – az anime/manga/játék neve, ahol felbukkan a karakter.
Character’ – a figura neve :D
Company’ – a gyártó neve.
Artists’ – a minőségi figurákat komoly szakemberek, szobrászok és illusztrátorok alkotják meg. Ez olyankor jön jól, amikor bejelentenek egy új figut, és kép nélkül csak az illusztrátor vagy a szobrász neve alapján kalkulálhatunk. Ha az adott művésznek már van figurája az adatbázisban, akkor megnézhetjük, hogy kb. mire számíthatunk (kattintsunk a nevére). Vannak nagyon nagy nevek is (rengetegen), sokak blogot is vezetnek.
Material’ – itt a figura anyagát adják meg.
Scale’ – méretarány. Találkoztam már olyan emberrel, aki nem teljesen értette, hogyan is működik a dolog. ’Prepainted’ figurákból a leggyakoribb méretarány az 1/8-as. Ezen kívül találkozhatunk 1/6, 1/7, 1/10, 1/12-essel (és még ki tudja hányassal :D – nem régiben bemutatták Eren és Levi 1/1-es változatát is, ami tömören azt jelenti, hogy életnagyságúak).  Lényegében tehát az 1/1-es figura a legnagyobb, az 1/12-es a legkisebb.
Dimensions’ – méretek. Momohime például 1/8-as méretarányú és 21 cm. Az életben tehát kb. 168 cm lenne (21*8). Tök jó, nem? :D
Release date’ – ez az egyik legfontosabb infó, ha szeretnénk a figurát. Ahogy fentebb írtam, Momohime mindenféle szempontból nagyon jó példa, ilyen az újra megjelentetés (’Re-release’) is. Ahogy látjuk az adatlapján eredetileg 2010-ben jelent meg, de nagy sikere miatt kiadták 2013-ban is (ezt a képe alatt láthatjuk). Mivel nagyon sokan érdeklődnek iránta a jelenben is (oldalt látható, erről részletesebben lejjebb), szerintem esélyes, hogy újra megjelentetik.
Price’ – ár. Az árat jenben láthatjuk (ha így van beállítva a profilodban), durván számolva egy jen két forint. Momohime gyári ára legutoljára ~15600 Ft volt.
Various’ – itt pirossal mindig feltüntetik, ha a figurából létezik hamisítvány, azaz ’bootleg’ (silány minőségű kínai utánzat).
Version’ – Momohiménél nem találunk ilyet, de egynéhány figuránál előfordul. A figura változatait jelöli, ilyen például a MegaHouse Kenshinje is, akit kék és piros ruhával is megvásárolhatsz (már nem gyártják :D)

Fufufu, nagy levegő és térjünk át a jobb oldali szürke sávra is. 
Legfelül ugye az általunk beállított státusza van (’Wished, Owned, Ordered’), alatta megjegyzést írhatunk saját magunknak a figuval kapcsolatban (’Notes’), eggyel lejjebb pedig feliratkozhatunk, de erről már korábban írtam (’Subscribe’).
A ’Community’, azaz közösség felirat alatt már más újdonságot is találunk, minket azonban csak a lényegesebbek érdekelnek:
Owned by’ – ennyi MFC tag büszkélkedhet a figurával.
Ordered by’ – ennyi tag rendelte meg.
Wished by’ – azok száma, akik szeretnék a figut. Momohime esetében például nagyon nagy ez a szám, így esélyes, hogy újra ki fogják adni (remélem..)
Sold by’ – itt találod meg a meghirdetett figurákat.
Hunted by’ – ezek a tagok „vadásznak” a figurára. Ha esetleg el szeretnél adni egy figut, akkor a figura adatlapján itt találhatsz érdeklődőket.

A ’Community’ alatt a címkéket (’Tags’) találjuk, melyek segítségével hasonló figurákat találhatunk. Hát igen, a címkék mindenhol ugyanúgy működnek :D A címkék alatt a kapcsolódó, tagok által írt cikkeket találjuk meg (’Articles’), utána a figurához köthető klubokat (’Related clubs’).
Azt ugye már leírtam, hogy a figura képe alatt a megjelenésének dátumát találjuk, de itt vannak a figura képei is. A hivatalos (’Official’), a felhasználók által feltöltött (’Users’), egyéb (’Others’) és hamisítvány (’Bootleg’) kategóriák között válogathatunk.

Fuuuuh……
Ha kíváncsiak vagytok még valamire az MFC-vel kapcsolatban, írjátok meg nekünk akár itt kommentben, vagy facebookon.
A vén rókáktól ismét elnézést a szájbarágós bejegyzésért :D Erre is szükség van :)


Megjegyzések

  1. Hali! :) Valóban, ahogy írtad is, az MFC tényleg elég nehezen átlátható, és magam is tényleg küszködök mindenféle (nem magyar :D ) nyelvvel, így különösen nehéz bármi egyebet is csinálnom az oldalon. Ami engem különösen érdekelne, mert még nem jöttem rá, hiába próbálgattam többször is, hogyan tudok saját képeket feltölteni a saját figuráimról?
    Különben tényleg hasznos cikkek ezek is, még nekem is van bőven mit tanulnom, és az első részből is újat tanultam, még eszembe se jutott, hogy a követni kívánt figurákat más módon is követhessem, mint hogy minden áldott nap rákeresek, hogy van-e új infó. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képet úgy tudsz feltölteni, hogy
      1. vagy rámész az ábrázolt figura adatlapjára és ott az alábbiak szerint: http://kepfeltoltes.hu/150824/k_pfelt_lt_s_www.kepfeltoltes.hu_.png

      2. http://kepfeltoltes.hu/150824/485084414N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png és a továbbiakban ugyan úgy mint az 1. esetben.


      az első verzió azért jobb, mert ott már nem kell külön kikeresned az adatbázisból figurát amiről a képet töltöd fel, mivel annak az adatlapjáról indítod automatikusan oda is tölti fel.

      Törlés
  2. Sztike, nekem ez teljesen új, de jó tudni :D

    Én úgy teszek fel képet, hogy a kereső mező mellett ráviszem a kurzort a felhasználónevemre, a legördülő menüből kiválasztom a My pictures opciót, majd a sötétszürke mezőben kikeresem az Upload címszót.
    A következő oldalon legalul egy pipával elfogadod a feltételeket, és már töltheted is fel a képeket. A többi teljesen úgy van, mint ahogy Sztike mutatja a képen.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a válaszokat, majd még próbálkozom. :) Eddig ahogy próbálkoztam, nekem teljesen kínai volt az egész felület, ami megjelent, meg amiket jelölgetnem kellett volna, aztán végül semmit se rakott fel... pedig nagy nehezen mindent kijelölgettem már gépről, mert ugye, közvetlenül onnan szerettem volna... csak nem jött össze. :D

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden