Hegedű művészek, Beethoven és Kaori

Január végén megjelent egy különlegesen szép figura, aminek olyan kisugárzása van, hogy már festetlenül beleszerettem. Akkor még az animéjét nem is ismertem csak utána néztem meg, hogy előrendeltem a figurára. Ritkán van ilyen, hogy azért leszek kíváncsi egy animére, mert olyan jól megcsinálnak egy figurát belőle. Kaori a Shigatsu wa Kimi no Uso-ból lenyűgöző és méltó párja Beethovennek, aki egy játékban szerepel.

Shigatsu wa Kimi no Uso anime története drámai viszont felemelő. A szereplőkről ténylegesen el lehet hinni, hogy akár a valóságban is létezhetnének a problémájukkal együtt. Kicsit az Édes november című film jutott róla eszembe, de annál azért vidámabb. Kaori egy fontos mellékszereplője a történetnek, aki kilendíti a főszereplő Arima Kouseit a holt pontjáról. Kousei 3 éve elvesztette édesanyját, aki egyben zongoratanára is volt. Ezután elvesztette a hallását, de csak a saját játékával kapcsolatban. Így abba hagyta a versenyzést. Kaorival egy hegedűverseny előtt találkozik és lenyűgözi a lány egyedi játéka. Barátok révén összeismerkednek és Kaori újra motiválttá teszi Kouseit a zongora iránt.




És akkor a figuráról és annak dobozáról: 1/8-as méretarányú Good Smile Company kiadású figura 2016 január 27.-én jelent meg. A doboz két oldalának plexi ablakainak körvonala stílusosan hegedűt formáz. A doboz egyik oldalán pedig az eredeti artwork látható, amivel ha összehasonlítjuk az elkészült figurát azt mondhatjuk, hogy a figura arca finomabbra sikerült, mint az art. Valahogy az arton Kaori még olyan hirtelen, kislányos, a szemei is mintha nagyobbak lennének és mintha jobban el is fordulna a törzse. Ezzel ellentétben az elkészült figura már tényleg egy művészNŐt ábrázol, akinek valamivel nyugodtabb, szelídebb kisugárzása van. Igaz az energikusabb tini lány az ő igazi karaktere. A dobozra rákerült a fekete cica is, akinek sorsát párhuzamba állították Kaoriéval.


A base, vagyis a talpazat egyszerű, de érdekes: egy vörösbarna téglás utat jelenít meg, mintha Kaori csak kint az utcán sétálna, de nem hagyták meg ilyen szaggatottnak, hanem a téglák alá egy sima, átlátszó körlapot erősítettek.


Lássuk a pózt. Olyan mintha kint sétálna az utcán és miközben beszélünk hozzá visszafordul. A lábujjhegyre állás megfiatalítja, talán ezzel akarták ellensúlyozni, hogy ne legyen túl komoly se a kisugárzása. A szinte hónalj alá csapott hegedű tartása is még olyan szertelen és pajkos. Kaorit és a következőnek bemutatandó Beethovent pont be lehet úgy állítani, hogy valamelyest egymásra nézzenek, mert ugyan egymásnak háttal vannak, és a méretarányaik sem egyformák, de olyan érzettet lehet velük kelteni, mintha Kaori felnézne a piedesztálra állított Beethovenre (SPOILER: akivel az égben azóta már találkozhatott is). A hegedű az egyik legnagyobb erőssége a figurának. Gyönyörű kidolgozása olyanná teszi, mintha eredeti lenne, olyan jól tudták utánozni a faerezetét és az apró kis kellékeit. Szerencsére egybe van öntve a figurával és nem kellett ügyeskedni a helyre rakásával, Beethovennel ellentétben. A vonót talán kicsit furcsán tartja egyszerűbb lett volna ezt is hónalj alá csapni, de akkor nem vezetné az ember tekintetét fel az arcra. Az arca egyébként gyönyörű. Szinte azt várja az ember, hogy megszólaljon. A szemei festése nagyszerű és sokszínű, a száj finom vonala kicsit szomorú mosolyba húzódik, ettől olyan Mona Lisa-ás hatása van. Kaori cipője és zoknija is külön szót érdemel, mert a lakcipő olyan szépen csillan a fény, hogy sokszor ez is bevonzza a tekintetett. Ez a harmadik legtöbbet nézett pont rajta. Az első az arca, a második a hegedű. (Fiúk nevében pedig nem beszélhetek.) Egyébként a térde és a térdhajlata is nagyon élethűen megvan csinálva.


Akkor térjünk át a maestro-ra. Beethoven Alter kiadású méret arány nélküli figura (talpazattal együtt 23 cm, mint egy normál 1/8-as). A Eiyuu Senki Gold játék híres történelmi alakokat jelenít meg nőként (pl. Tutankhamun fáraó, Artúr király, Percival lovag, Sir Francis Drake, őfelsége kalóza vagy Billy, a kölyök). Ezen játék karakterek egyike Beethoven. Pontosan nem ismerem a játékot, de úgy hírlik, hogy mikor Bécset foglalják el a játékban akkor jelenik meg és mágikus támadásai vannak, természetesen zenével. Jellemre moe. Beethoven doboza körbe mindenhol teljesen átlátszó, mint egy kis mini vitrin. Szinte ki se kell venni a dobozból, bár különben nem lehet a kezébe adni a hegedűt. Beethoven hegedűjével megküzdöttem ám, mert féltettem is a kis különálló hurok miatt és persze mire minden a helyére került addigra a talpazatról esett le (lazán tartja). Szerencsére utána már hamar visszatettem és nem sérültek meg, de kisebb szívszélhűdést kaptam (tapasztalatból minden ilyen "műtétet" ágyon végzek). Egyébként a gyártó is úgy gondolta, hogy Beethovent piedesztálra kell állítani (a szó jelentése az ilyen oszlopos talapzat, amire a középkor óta a megbecsült tudósok, művészek szobrait helyezik köztereken és a neve mellett még a születési és halálozási dátumát is szokás szerepeltetni). A spórolás netovábbjának éreztem ezt a talpazatot és hozzá ilyen kicsi figurát, de a végeredmény meggyőzött. A részletgazdag kidolgozás itt is megmutatkozik, mint az Aletr eddigi munkáin. Bár itt hogy lekicsinyítettek egy ilyen bonyolult figurát magukkal szúrtak ki. Azonban sehol egy festési hiba. Egy pötty. Egy vonalból kicsúszás. Semmi. Így Beethoven kapott egy nem akármilyen emlékművet, amit bárki kiállíthat az otthonában, bár nem gondolhatta sose a neves művész, hogy genderbend lesz belőle, vagyis nőt csinálnak férfiúi mivoltából. Egyébként Ludwig van Beethoven a bécsi klasszika három nagyjának egyike (Mozart + Haydn). Ugyan Bécsben alkotott és halt meg, de német zeneszerző. Tragédiája a neves zeneszerzőnek, hogy a húszas éveitől kezdve fokozatosan kezdett megsüketülni, ami annyira elborzasztotta, hogy az öngyilkossággal is kacérkodott. (Lásd párhuzam Arima Kousei-jel.) A figura az élő Beethovenből csak a borzos haját hagyta meg. Illetve a ruha azt is szimbolizálja, hogy eredetileg zongorista volt (és karmester), de egyaránt komponált zongorára és hegedűre.

Hangulatos, részletesen kidolgozott figurák és nagyon fel tudnak dobni önmagukban is egy nappalit.Úgy hogy én csak ajánlani tudom mindkettőt, mert különlegesek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden