Menma (Honma Meiko) az Altertől

Rövidülnek a nappalok, elnyílnak a virágok, beérik a szőlő, hűvösek az éjszakák és a reggelek, kezdődik az iskola. Nyár vége. Még nem azaz igazi őszi hűs és tél eleji komorság, de már valami kis veszteség érzés van a levegőben. Erről eszembe jut egy történet.


Lassan vége a nyárnak és kezdődik a suliban az új félév, hősünk kihagyta az első félévet (japánban áprilisban kezdődik a tanítás a sakura virágzással, és a tavasz, a természet újra éledésével). Jintan bezárkózva él, nem jár iskolába és még kényszer képzetei is vannak. Egy gyerekkori barátjának a szelleme tér vissza hozzá, akiről eleinte úgy hiszi csak a képzelete szüleménye, de aztán túlságosan is élénknek találja hozzá. Jintant nagyon megviselte Menma (gyerekkori barát) és édesanyja halála, ezért nem túl barátságos, de Menma jó hatással van rá, bár Jintant zavarja sokszor a jelenléte. Menma egy kedves, szeles, kicsit hisztis és elvarázsolt lány, aki imádja volt barátait, sokszor inkább gondol rájuk, mint saját magára. Ugyanis évekkel ezelőtt hatan elválaszthatatlan csapatot alkottak. Még saját titkos búvóhelyük is volt, amit maguk építettek hullámpalából, gerendákból, valamint szőnyegekkel és apróságokkal tették otthonosabbá. Mostanra viszont mind eltávolodtak egymástól. Látszólag majdnem minden barátja megváltozott. Sok kérdés felvetődik: Vajon miért van velem egy szellem a múltból? Erre hamar kapunk választ: Egy kívánság teljesítése véget. Milyen kívánság? Hát ezt még maga Menma se tudja megfogalmazni, inkább csak érzi és terelgeti a fiút a beteljesülése felé. Mi lett a régi barátokkal? Mennyire változtak meg? És ha megváltoztak akkor ez csak a látszat vagy belül annyit nem is változtak vagy igazán nem is ismerték egymást? Mi a jobb ha nem tépjük fel a sebeket vagy ha igen? Egy másik nyár emlékei keverednek a most elmúlóban lévő nyáréval. Vajon sikerül teljesíteni Menma kívánságát?

Ritka komplett egy figurát kaptunk az Altertől. A karakter személyiségét is nagyon jól visszaadja, és még a talpazat egy helyet is leutánoz az animéből, ami ráadásul tele van utalásokkal. 2012-ben jelent meg először majd 2016-ban is 1/8-as méretarányban. 
Több elválasztható elemet is tartalmaz, mint maga a figura (pöckök nélkül), a napló és az esernyő, a többi rögzítve van. Menmát szinte bárhová beültethetjük, ahová szeretnénk a lakásban, például könyvekre, vagy faágra. Van egy fajta légiesség a figurában, ahogy lóbálja a lábait szinte bármelyik pillanatban felemelkedhet az asztalról, hogy súlytalanul, egy tollpihe könnyedségével lebbenjen a kis szellem lány, még a ruha fodrai is szinte felhőszerűek. A kék masnija kiemeli a kék szemét, ami pedig szintén mintha csak az ég kékjét hivatott volna tükrözni. A fehér ruha kicsit a tipikus japán horror filmekben szereplő halott nők öltözékére is emlékeztet, csak ez sokkal vidámabb és kislányosabb. Vagy hálóingnek is nézhetnénk, ez is lehet egyfajta utalás hiszen A kék madár és Neil Gaiman Sandman-ja óta tudjuk, hogy az álom a halál testvére. Az egész figura ezt az energikusságot sugározza, azt a kis örökmozgó gyereket, akit nem lehet leültetni, mert 2 percre nem tud megülni egyhelyben. A haja alól kiálló füle is ezt a gyermekiséget hangsúlyozza. A könyöke, térde és bokája részletesen van kialakítva, amire még az árnyékolás is rásegít. Az ujjacskák szép hosszúak és vékonyak, ki vannak lakkozva a körme és ahogy egy örökmozgó kölyökhöz illik a lábujjacskái is szétállnak.

Még több utalás is van az élet-halálra a fent leírtakon kívül: a sakura virág szirom megjelenik a talpazat alján, ami a szépséget, de a gyors elmúlást is szimbolizálja és ebben az animében Menmát (az openingben többször változik szirommá), de akár a fiatalkori emlékeket is: szép volt, de rövid ideig tartott. A kis asztalra (egyébként ez az emelet, de itt asztalfunkciója van) helyezhető Menma naplója, amit a srácok Menma anyukájától kapnak meg. A napló is Menma szimbóluma, mint a sakura, hiszen a gondolatait tartalmazza, egy darabkát belőle. Van még két teremtőerő, termékenység szimbólum a talpazaton, az esernyő és a szőnyegen a rombusz. Az ernyő véd a gonosz erőktől, betegségtől, rossz gondolatoktól, tehát a lelki erőt is szimbolizálja, amire hőseinknek nagy szűkségük van. Csukott állapotban az ernyő fallikus szimbólum. Az együtt épített titkos bázist nagyon részeltessen visszaadja a talpazat. A hullámpala, és a deszka asztal/emelet erezetes, sőt még a csapat nevük is bele van vésve, lent a kis gumiabroncs a megszólalásig hasonlít az igazira és még az egyik szőnyeget is megmintázták, ami a falakon lógott. Ennek a szőnyegnek érdekes mintája van, egy rombusz. A rombusz a teremtő erő, a varázslás szimbóluma, a szabadkőművesség jelképe. Mivel a rombusz az ősanyához, a Földhöz kötődig, ezért a szilárd, anyagivilág szimbóluma, de egyben a túlvilágé is (a nő nem csak életet, de halált is szül). A magyar hagyományokban a rombusz a "lélek tartóhelye", a szív vagy a fej.


Évek óta vágytam erre a részletgazdag és aktív figurára. Érdemes beszerezni, mert a gyártó neve is garancia a minőségre, hát még ez a látvány, amit visszaadtak! Nem mindennapi megvalósítás!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Velvet (Yamato)

Figura bemutató - Iron Man Mark

Belldandy figurák - Swimsuit Ver.