A figura- cikkírás alapszabályai



A figura- cikkírás alapszabályai

Ahhoz, hogy valaki írásra szánja el magát, három jártasággal kell rendelkeznie: helyesírás, kedv és idő. Egy cikket olyan pontossággal írunk, mint egy novellát. Az elejétől a végéig építkezünk. Persze abban a körben kell mozognunk, ami felkelti az érdeklődésünket. A figurák világa remek választás, mert szinte kimeríthetetlen tárhelyünk lesz. 


Az első feladatunk kiválasztani a figurát, melyről írni szeretnénk. Ha megvan, a kezdő sorok szóljanak a hátteréről. Ha híresebb anime/manga körből származik, előbb erről kell megemlítenünk pár szót, ám ha egyszerűbb kiadványról van szó, mondjuk egy videojátékból érkezett darabról, akkor beszéljünk a játékban töltött szerepéről.

Talán három- vagy négy mondat elég is lesz, aztán jöhet a gyártó és az osztályzatok. Én sem vagyok zseni ezen a téren. Megnevezem a figurát az ára alapján, hogy alsó, közép vagy felsőkategóriás-e, az osztályzatok pedig közvetlenül a termék adatainál találhatóak. A Figures - MyFigureCollection.net többet segít, mint eleget. Más dolgunk nincs, mint kikeresni az adott figurát és kezdődhet is az írás.
Miután kikutattuk, megírtuk a teljes hátteret, következhet a személyes találkozásunk a figurával kapcsolatban. Leírhatjuk, mennyiért szereztük be és pontosan mennyibe kerül a piaci ára. Megemlíthetjük, hogy hazánkban kapható-e, megéri-e az árát. Részletezhetjük a dobozát is, hiszen ilyenkor is különbségeket fedezhetünk fel más gyártókhoz képest. A Zero figurák csomagolása például kiemelkedően jó, míg a Banpresto kiadások mezei műanyagzacskóval meg kartontobozzal dolgoznak.

Ha túl vagyunk a dobozon, maga a bábu következik. Nem számít, honnan kezdjük a részletezést – ez a figurától is függ -, de általában a talapzattal érdemes kezdenünk. Hozzuk szóba, hogy méltó-e az őrzött termékhez, dizájnos- látványos-e és ha feltűnően elnagyoltan készült el, hibáztassuk pár szóban a gyártót. 

Egy figura ára és minősége a hasonlóságon múlik a mintázott szereplővel. Ettől függ, hogy melyik osztályzatba tartozik, milyen árral dobták piacra. Véleményezzük, hogy az esetleges kiegészítők; ruházat, fegyverek, külső effekt vagy bonyolult hajkorona, megfelelően lett-e elkészítve. Ha festékhibával találkozunk, kíméletlenül említsük meg, és ha törékeny kiegészítőket találunk, arról is tegyünk hasznos megjegyzéseket.

A cikk végén nem marad más hátra, mint az ajánlás és a tapasztalatok ismételten való felhozása. A személyes véleményünk is számít, de azért reálisan kell formálnunk a szavainkat. A rajongással meg a bizonyítékok keverékével írjuk le a befejező mondatokat.     


Ez a bejegyzést azért készült, hogy segítsen az olyan vállalkozó egyénnek aki szeretne bemutatót készíteni. Nem kell szentírásnak venni a szavaimat, csupán segít ha esetleg szeretnél te is írni, csak nem tudod miként kezd el. :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden