Sailor Moon figurák

 

Lassan már nincs olyan japán figura gyártó, aki az utóbbi két évben nem adott ki Sailor Moon figurát. Annyira ontják az évfordulós cuccokat a gyártok, hogy szinte számon tarthatatlan. A prímet a Bandai viszi kulcstartókkal, akció figurákkal, gashaponokkal és nagy PVC figurákkal, bár a kidolgozottsága néhol hagy maga után kivetni valókat. 


Aztán még a MegaHouse is rendesen kiveszi részét és megjelentet olcsóbb figurákat. Szépen elosztották egymás között, hogy ki mit adhat ki: Bandai a klasszikus átváltozott alakban adja ki a lányokat és a Megahouse pedig a diáklány egyenruhában. Igaz jobban örültem volna, ha a régi Cutie Model Sailor Moon változatokhoz híven a MegaHouse csinálja a komoly PVC figurákat, mert jobb minőségre számíthattunk volna, mint a Bandaitól. De még mindig jobb munkát végzett a Bandai, mint az általam is egyébként nagyra becsült Banpresto. Mivel az ő új SM figuráit nem tartom a kor technikájához méltó terméknek. A Bandaion kívül egy másik cég is bejelentett egy figmaszerű SM szettet. Több vélemény is kering róla. Egyesek azt mondják a gyártóra, a Legend Studio, még nem produkált elfogadható minőségű figurákat. Igaz annyira újak még a piacon, hogy még csak pár One Piece figurát adtak ki. És erre apellál az ellentábor, hogy akár egy jó Sm szettel is nagyon be lehet futni a piacon. Csak ügyesen kell kijátszaniuk a kártyájukat. Én azon a véleményen vagyok, hogy a versenyszférában az elsőké a siker. Aki hamarabb dob piacra valamit nagyobb hasznot könyvelhet el. Kivéve, ha tényleg sokkal különlegesebb lesz a későbbi kiadás, és mindenki megakarja szerezni.

Miről is szól a Sailor Moon?

Már volt rá példa, hogy fiú ismerőseim kérdezték valójában mi is a Sailor Moon. Akkor ezt nem tudtam nekik maradéktalanul elmagyarázni, de most itt összefoglalom néhány sorban a legfontosabb tudnivalókat. Történetünk főhősei: Sailor Moon a holdkirályságáról származó hercegnő reinkarnációja, akinek szerelme a Föld hercegének reinkarnációja, sőt még maguk az udvarhölgyei is, akik egyben testőrei is a hercegnőnek újra születtek a Földön. Minden lánynak különleges ereje van és az erő kötelez, meg kell óvniuk az emberiséget a gonosz fenyegetésétől. Eredetileg csak egy évadra volt tervezve, de akkora sikere lett hogy folytatni kellett, ezért érezni rajta néhol mintha ismételné magát. Minden évadnak van egy tanulsága: 1: Ne szeresd el más párját. 2: A jó barátnők együttműködéssel jobb eredményeket érnek el, mint az egymással vetélkedő édestestvérek. 3: Cégen belül a senpai (idősebb vagy régebben a cégnél dolgozó munkatárs) segítse tanácsaival a kohait (új alkalmazott), mert ha egymással vetélkednek a közös cél kerül veszélybe. 4: Felnőni felelősséggel és megöregedni méltósággal.

A fő mondanivalója a nőkhöz szól, akiket a mai napig nem becsülnek meg Japánban és azokhoz a fiatalokhoz, akik megreformálhatják a társadalmat. Ugyanis Japánban az átlagostól eltérni kiközösítéssel és lenézéssel jár. Van is egy közmondás miszerint "a kiálló szöget be kell verni" vagyis alkalmazkodsz vagy nem tudsz beilleszkedni, elhelyezkedni. A Sailor Moonban pedig csupa olyan karakter van, akik szélsőségesek, egyáltalán nem átlag emberek, hanem kiemelkednek a környezetükből butaságukkal (Moon), okosságukkal (Mercury), spirituális erejükkel (Mars), fizikai erejükkel (Jupiter) vagy szépségükkel (Vénusz). Ezzel a SM azt üzeni, főleg a japán, de a világ összes fiataljának is, hogy merj kitűnni! Manapság itt Magyarországon is előfordul, hogy ha valaki "stréber" azt kiközösítik az osztályban, mire ez a jó képességű diák visszafogja magát a tanulmányai rovására azért, hogy a többiek elfogadják. Ne hagyjátok magatokat befolyásolni és elveszni hagyni a tehetségeteket!

Bandai

S.H.Figuarts Sailor Moon sorozat



A Bandai figura gyártó cég új Sailor Moon akciófigurákkal rukkolt elő az anime/manga 20. évfordulója alkalmából. Ami 2012-ben volt eredetileg, de a remake sorozatot csak 2014 júliusától mutatták be. Nagyon vártuk mind az új animét, mind a figukat. Sailor Moon akció figura változatával indítottak 2013 augusztusában. A többi lány úgy kéthavonta követte és a belső harcosok megéltek még egy újrakiadást is 2014-2015-ben. A figurák kb. 14 cm magasak mozgatható tagokkal és cserélhető kiegészítőkkel, arcokkal, karokkal. Sailor Moon első kiadáshoz jár egy kacsintós és egy sírós arc, ami a későbbi kiadásokhoz már nem fog. A belsőkör tagjai (Moon, Mercury, Mars, Jupiter, Venus) normál megjelenés volt, de a külsőkör tagjai (Neptun, Uranus, Pluto, Saturn) limitált és exkluzív kiadásúak, viszont annyival szebbek is. Sajnos előfordul, hogy egyes animék legnépszerűbb tagjait normál áron adják ki, de a többi karakterről ritka, limitált kiadású figurát készítenek, ami az addigi ár dupláját is jelentheti. Mivel ezeket a ritka figurákat a kiadó csak japánon belül teszi rendelhetővé és a többi forgalmazó, akik viszont szállítanak külföldre, ezért kérhetnek el többet a limitáltakért, mert a gyártótól nem beszerezhetők.



Figuarts Zero Sailor Mercury és Mars



A második nagy dobása a Bandainak az 1/8-as méretarányú scale figurák a Figuarts Zero sorozaton belül. 2014 márciusa és 2105 márciusa között jelentek meg a belső harcosok. Két figura megjelenése között eltelt idő elég változó volt. Ugyanis az elsőnek megjelentetett Sailor Moon után majdnem félév telt el Mercury-ig, de az utolsónak megjelent Mars és Jupiter között csak egy hónap volt. Nem is ragaszkodtak az animében való feltűnésük sorrendjéhez a kiadásban, valószínűleg azért mert Mercury és Mars nagyon hasonló lett. Így Vénusz került az utolsó helyről a harmadikra. Ötből három figurában találtam kivetni valót, így azokat nem szereztem be. Valahogy a teli szájjal vigyorgó figurákat ritkán tudják szépen megcsinálni és itt ez szintén nem sikerült, így Jupiter és Vénusz kiesett. Ezenkívül Vénusz ostora rossz iránya kanyarodik. Moon szigorú, támadó arckifejezése se nyerte el a tetszésemet, ráadásul a karja, amiben a pálcát tartja olyan furcsán csüng, mintha el lenne törve vagy valami.

Mint a fenti képen látható én Mercury és Mars boldog tulajdonosa vagyok. Nem értek egyet azzal hogy teljesen egyforma lenne a két figura. Hangulatra is mást sugároznak az ember felé és a törzsük és a karjuk is kicsit más szögben áll. Mercury a vízzel szinkronban a nyugalmat és a bájt tükrözi vissza, amíg Mars a lángokkal a tüzes menyecskét, akit nem lehet félvállról venni. Mercury testtartása kicsit távolságtartóbb: a fejét hátra szegi, a törzse nincs annyira kifordulva, a bal karja is közelebb van a törzséhez, mintegy jobban védelmezi magát. Mars ezzel szemben határozottan támadó beállást vett fel: mindkét karját messze eltartja magától, a feje előrébb döntve, szinte már az arcunkba ripakodik, a törzse is jobban felénk dől, ha szemből nézzük. Moonnál ugye rosszalltam a szigorú arcot pedig Marsnak is hasonló, de neki jól áll ez a stílus, mert ő egyébként is egy morcos harcos.
A festése mindkettőjüknek gyönyörű, nem találni rajta kivetni valót. Mars szoknyáján a piros annyira sötét bordóba megy át, hogy szinte már fekete összhangban a lila masnival és a fekete hajjal. Az átlátszó vízsugarakon és lángnyelveken meg-meg csillan a fény. Mercury esetében az egyedüli bánatom más figurákkal összehasonlítva a bal kesztyű kidolgozása és a benne lévő virsliszerű ujjak. Mercurynak és Marsnak is a jobbkeze nagyon kifejező és kecses, de a bal kezek... Nem tetszenek, nem elég vékonyak az ujjak, nem elég finom nőiesek.


Figuarts Zero Sailor Crystal

Idén szeptembertől pedig az új anime stílusában is kiadják a belső harcos lányokat. Igaz csak 1/10-es méretarányban, így egészen a megjelenés pillanatáig nem lehetett biztosat tudni a magasságukról. A méretarány kis figurát sejtet, de ezek a hosszú végtagok meg inkább egy nagyobb figurának állnának jól... A végeredmény egy 18-19 centis szépség lett. Nem mondom vannak néhol bakik, mint a nyakék és a gombócok festése, de összességében nem lehet panaszom rá. Ami engem zavar az az, hogy a jobb oldali haj gombócán látszik, hogy nem nyomták be teljesen a fejébe és a copfjai kicsit más színűek, mint a fején a haj, de igazából ez is csak nagyító alatt nézve derül ki. A többiek még nem jelentek meg, viszont azt már lehet tudni, hogy az előző Figuarts szetthez hasonlóan Sailor Moon normál megjelenés, az összes többi lány pedig limitált.

MegaHouse

MegaHouse iskolai egyenruhás

Megahousetól kicsit jobb minőséghez vagyok szokva, de összességében ha nézem ezt a sorozatot nem lehet panaszom. A figurák 1/10-es méret arányúak és 16 centisek. Általában véve az arcok kidolgozottságával nem vagyok megelégedve. Valahogy kiforratlannak tartom, mintha még valami hiányozna, vagy nem lenne elég részletes. Az arcaik nem adják vissza hűen a karaktert. Ellenben a pózokat nagyon jól eltalálták: Usagi a na majd én megmondom, Ami a szende, Rei az egom a csúcson, Makoto a könnyed, Minako az energikus. Egyedül Makoto tartása lett fura kissé a felemelt karjával (egy kosár kellene még oda vagy egy bento). Személyes véleményem szerint Ami, Makoto és Minako lett a legjobb és Minako egészen kiemelkedő, mert az arca és a póza is nagyon egybe van. Kiadnak az 5 lány mellé egy limitált és exkluzív figurát is, amit csak azok vásárolhatnak meg akik legalább két figurát vettek a szettből. Egy mellékszereplőről van szó, Usagi iskolai barátnőjéről, Naruról. Egész szépen megcsinálták, bár az arca mintha egy az egyben Usagié lenne. Nem szeretem amikor ennyire spórolnak (a méreten is és a kidolgozáson is).

Petit Chara 


A Sailor Moon Petit Chara kiadásból kétfélét adtak ki egyszerre egy karakterből, egy kacsintóst és egy nem kacsintost. Így a kemény gyűjtök a kétféle változatot is megveszik. Én buta meg azt hittem egy darabig, hogy cserélhető lesz a fejük vagy hasonló... Mert így neked hiába tetszik csak az A vagy a B változat nem tudhatod, hogy a rendelt szett melyik lesz. Ez mekkora kiszúrás! Pont el is gondolkodtam rajta nemrég, hogy a bandai kulcstartók mennyivel helyesebbek, mint az első SM petitek. Valahogy nagyon pufik és nem sikerült eltalálni azt a bájt, amit pl. a kulcstartóknál igen. Szerencsére az iskolai egyenruhás változatuk már jobbra sikerült, de ebből már kevesebben szereztünk be figurát, mert az első szettre bazíroztunk. Meg én féltem is, hogy Álarcost nem ad ki más gyártó aztán persze tévedtem. Szóval 6 db SM Petit Chara szettet adtak ki: belső harcosok harci ruhában és iskolaiban, a külsőket ugyan így, az R szériából a gonoszokat és az utolsó szériából a Sailor Starts-t. Aztán ezekből volt amit kiadtak limitált változatban is. Illetve egy exkluzív Serenity hercegnőt baromi drágán.



Banpresto prize

Girls Memories



A Banpresto Girls Memories sorozatán belül adott ki 16 centis PVC figurákat és 6 centis apróságokat. A petitekhez hasonló babaarcú kis figurák, amik pár centivel magasabbak és hosszúkásabb, nőiesebb alkatúak, mint a megahouseos petitek, viszont az arcuk kidolgozottsága hagy némi kivetni valót. Nekem egyedül a Crystal sorozat kidolgozottsága tetszett, de amilyen gyorsan kifogytak az előrendelések nem jutottam hozzá, de az ár-érték arányával annak se voltam megelégedve, ezért nem is bánom annyira, hogy ebből kimaradtam. Mert jó, hogy nagy fan vagyok, de azért ennyire nem. 


Aztán a nagy scale figurák ugyanebből a sorozatból. Sajnos ezek az egyik legigénytelenebb figurái a Banprestonak. Némelyik kidolgozása olyan, mint a kis trading figuráknak csak nagyban. Nem a mai technikai feltételekhez méltó a kidolgozottságuk. Egyedül Mercury és Pluto tetszik ebből a sorból, a többi kimondottan csúnya. Azért Pluto szemének festése is szebb a prototípuson, mint a megjelent figurán, ha megnézitek. Sokszor ilyen apróságokon múlik az egész. Ez is a beetetés kategóriája, hogy olyan figurát mutatnak neked megjelenés előtt, amit aztán nem egy az egy úgy gyártanak le és a te lelki szemeid előtt pedig a prototípus van megvételkor.

Összefoglalva - Mit ajánlok megvételre?

Ezek a kiemelkedő figurák: 

Sailor Moon Crystal - Figuarts ZERO 
Super Sailor Moon - S.H.Figuarts
Sailor Mercury - Girls Memories (Banpresto)
Sailor Mercury - Figuarts ZERO

Aino Minako - Sekai Seifuku Sakusen
Sailor Pluto - Girls Memories (Banpresto)
Petit Chara! Series - Sailor Moon Puchitto Gakuen Seikatsu yo! Hen

Sailor Uranus - S.H.Figuarts
Sailor Neptune - S.H.Figuarts

Megjegyzések

  1. Szeretnék figurákat rendelni: Sailor Moon figurákat. Tudtok ebben segíteni, hogy itthon hol lehet? Személyes átvétel lenne a legjobb.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden