Mondocon 2015 ősz - Figura-mánia előadás

Lemaradtál a Mondocon figurás előadásáról? Vagy csak felelevenítenéd a hallottakat?
Az előadás lényegi mondanivalóját dióhéjban összefoglaltam nektek itt.

Az előadást kezdtük azzal, hogy bemutattuk a különböző figura típusokat a gashaponoktól a művészi kidolgozású PVC figurákig:

  • A gashapon sokszor kulcstartó, amit gömb alakú tartó véd és véletlenszerűen lehet kinyerni egy adagológépből. Kinder Meglepetés á la Japan.
  • A trading szintén zsákbamacska, de már rendes összerakható, kb. 5-10 centis figura.
  • A petit már egy fokkal komolyabb trading, ami nem hajlamos a szétesésre fenti társával ellentétben, sokszor csak a feje levehető egyébként egyben van. Chibi alakú figurák innen a pici (petit) elnevezés.
  • Akció figurák, ezeken belül is kiemelten a figmák. A figma típust a Max factory cég találta ki, akiket aztán másoltak a többiek más elnevezés alatt, de a mai napig a Max factory által gyártott akció figurák képviselik a legjobb minőséget (részletek kidolgozása, festés). Az akció figurák, ahogy a nevükben is benne van mozgathatóak és cserélhetőek az alkatrészeik. Így különböző jeleneteket adhatunk elő több figura szerepeltetésével.
  • Nendoroid. Gyakorlatilag ezek is akció figurák, de deformált chibi alakban. Kitalálója a Good Smile Company, akiket szintén leutánoztak más gyártók, de az eredeti még mindig utánozhatatlan.
  • Aztán a nagyméretű PVC figurák, amiket nevezhetünk prepaintednek is (ez a következő típus ismeretében nyer értelmet). Ezek statikus, nem mozgatható figurák, de olyan művészi pontossággal vannak kidolgozva, hogy nincs szűkségük a változatosságra. Némelyikhez azért adnak egy-egy cserélhető póthajat vagy kart, de ez túl sokat nem változtat rajtuk.
  • A resin már hobbiművészeknek készül, akik szeretik saját maguk összeállítani és kifesteni figurájukat.

Érdemes tisztában lenni a prize figura és a művészi PVC közötti különbségekkel. Olcsón nagyméretű figurát csak prize minőségben fogsz kapni, ami hasonlít a tradinghez, abban hogy átlátszatlan dobozos és játék automatából nyerhető ki Japánban, ezért filléres és a minősége is erősen megkérdőjelezhető. Ilyen prize figurákat gyárt a Banpresto és a Sega.

És folytattuk a különböző gyártókkal. Ezeket azért érdemes ismerni egy lelkes gyűjtőnek, mert a minőségi különbséget is képviselnek és a hamisítványokat is könnyebb lefülelni ennek tudatában. Fent már említettem pár gyártót és igazából ezek a tudnivalók lényegesek velük kapcsolatban. Annyit még, hogy a legszebb és legpontosabb munkát nagyméretű figurákkal az Alter és a Good Smile Company végzi, ezért kimondottan ajánlani tudjuk az ő általuk gyártott figurákat, viszont ezzel arányos az áruk is. Ha kevésbé drága, de szép kidolgozású figurát szeretnétek akkor ajánljuk még a MegaHouse-t és Kotobukiyát is. Ezeken a gyártókon kívül is vannak még, de ezekkel fogtok a legtöbbet találkozni. A hamisítványt arról is könnyű felismerni, ha leellenőrzöd a talpazatát: amennyiben nincs compyright jel (©) rajta és kizárólag a Made in China felírat szerepel az hamís. Ne ijedjetek meg az eredeti figurán is szerepel a Made in China, de mellette még a gyártó és néha művész neve és a gyártás éve is.

Szerzők: Szimun és pandidora

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)

Rozen Maiden