Rurouni Kenshin 1/8 (MegaHouse)



A Rouroni Kenshin anime TV sorozat 15. évfordulójára adott ki a Megahouse 2011-ben egy kenshines figura sorozatot, aminek maga Kenshin volt az első darabja méghozzá kétféle verzióban. (Shishio Makoto-ról és Hajime Saito-ról készült még figura a G.E.M. szettben 2012-ben.) A mai napig a legkomolyabb Kenshin figurák.




Aki nem ismerné a hazánkban is kapható manga alaptörténetét, annak elmondom, hogy Kenshin egy a múltjába belefáradt reformer. 1878-ban járunk elkezdődött a Meiji-restauráció, aminek célja a feudalizmus felszámolása és a fejlett nyugati civilizációkhoz való csatlakozás. Kenshin még a forradalom alatt szerzett magának hírnevet kegyetlenségével akkor még Hitokiri Battousai névre hallgatott, de ezt az új idők szellemében és saját belátásból megváltoztatta. Miután megölt egy csomó embert a múltban vezekelni próbál és fogadalmat tett, hogy soha nem öl újra. Ezért egy sajátságos karforgató stílusa van a Hiten Mitsurugi, aminek lényege, hogy a kard éle fordított, így a tompa oldalával csap le az ellenségeire. De csak a legvégsőbb esetben használja a kardját, igyekszik a konfliktusokat békésen megoldani. Előfordul azonban, hogy a háború áldozatai (akár sebesültek, akár olyan harcosok, akik nem képesek visszatérni a békés élethez) fenyegetik Kenshin barátai életét és ilyenkor néha előtör belőle a Battousai személyiség, amivel folyton hadakozik lélekben (az ember legnagyobb ellensége saját maga). Ezzel a gesztussal a mangaka kiáll amellett a Japánban sokat hangoztatott pacifizmus mellett, amit a II. világháború óta sokan felemlegetnek.
 Emellett bemutatja egy férfi fejlődéstörténetét, ami példaértékű lehet bármely korban élő férfinak. A világháború után a férfi ideál megváltozott. Addig a harcos szamuráj volt istenítve, a harcok elvesztésével az életben maradó, hazatérő katonákat viszont leköpdösték, annyira megvetették őket, mert az emberek úgy érezték becsapták őket. A japánok a konfliktusok kezelésének eszközeként a fegyvert nem tartják elfogadhatónak. Ezt pedig egy kiugrott szamuráj mítoszával a legkönnyebb ábrázolni. A valaha volt legfélelmetesebb harcos nem akar többé vért ontani és a többi harcost is a békésebb megoldások felé tereli. A történetközben pedig lelepleződnek a kormányzat visszaélései, amiben ártatlanokat tesznek meg bűnbaknak. Kiemeli, hogy az egyszerű nép szenvedi meg a hatalmon lévők döntéseit (lásd a későbbi atombombák).


Az 1/8-as méretarányú Kenshin figurát, aminek cserélhető a feje és a haja. Két változatban adta ki a Megahouse 2011 júniusában. Gyakorlatilag szinte ugyanaz a két verzió, csak az egyiknek kék ruhája van a másiknak erős rózsaszín (szinte már bordó). A kék ruhás Kenshin a battószáj gyilkológép, ezért hosszúkás szeme és komoly agresszív arca van gyárilag, amin még csak egy sebhely van, és feltűzve a hosszú haja. A rózsaszín pedig a rurouni a vándor, aki megbánta tetteit és megfogadta többé nem fog ölni, neki a babásabb, szelídebb arca kerek szemekkel van fent alapból, amin már ott a kereszt alakú sebhely, a haja pedig a tarkójánál van összefogva, így hosszabban lengedez. Mindkét típusúhoz mellékelték cserealkatrészként a másik fejet és hajat is. Plusz egy rövidre vágott frizurát is, amilyen a sorozat legvégén van neki, amikor újból változik a helyzete. Elméletben a kék színű verzió a limitált. Ezért az előrendelés során sokkal többen rendelték meg ezt a típust, mint a rózsaszínt. Vagyis ennyit arról, hogy a kék limitált lenne. (Ha már abból van több az már nem lehet ritkább.) 2012 augusztusában pedig megjelentettek egy limitált rurouni verziójú Sepia Color festésű(régi fénykép hatású) Ken-sant. Ez az utóbbi egy igazi ritkaság, egy kuriózum.


Nagyon szép, részletes a kidolgozása, ahogy ezt már a Megahouse-tól megszokhattuk. A G.E.M. szériájukon belül adták ki, amiben férfi karakterek szerepeltek eredetileg, de már férfias női karaktereket is ide sorolják. Más hasonló méretű figura mellé téve kisebbnek tűnhet, de Kenshin nem egy magas pasi, mindössze 160 valahány centi. Nem hiába hiszen japán a srác. A kardját és annak hüvelyét is külön csomagolták be. Gondolom, hogy lehessen élével felfelé vagy lefelé berakni a kezébe. Egyébként ha már a kezénél tartunk még ez az apró részlet, mint az ujjak és a körmök is szépen elkülönülve vannak kialakítva, ezenkívül kulcscsontja is van, és a bőrének is több tónusa van. A ruhája redőzött (, de még a zoknija is) és színátmenetesre festett. A nadrág nem teljesen fehér, hanem enyhe rózsaszín a hajlatokban. Biztos azért változtattak a nadrág színén, ahogy a felső piros színét is átvitték erősrózsszínbe/bordóba, és így jobban passzol hozzá a nadrág. Az öve már viszont tiszta fehér némi szürkével a hajlatokban. Egy szakurafa/cseresznyefa előtt mutatna igazán szépen (nekem most csak leánderem volt), szerintem az alkotók is erre a tradícióra bazíroztak. A hajában is több szín van a vöröstől a barnáig, de még egy kis szőke csillogás is van festve, mintha megcsillanna rajta a napfény.
  A negatívuma a figurának, hogy elég csúnyán van eldolgozva két helyen is az illesztés: a karoknál és a zorinál (zokni). Szerencsére nem feltűnőek, mivel a karok illesztése beillik a redők közzé a ruhán, a zorit pedig hátul úgyse nagyon nézi senki.


A póz amiben áll elég egyszerű, de a kardforgató stílusához illik. Megvárja, hogy az ellenfél támadjon előbb. A jelenet olyan, mintha egy bambusz erdőben állnánk, ahol a szamuráj éppen most vonta ki a kardját. Ez azon is látszik, hogy ugyan már a jobb kezében van a kard, de a balban még ott van a hüvely. A lábait erősen megveti a talajon és kivár. Az is egyértelmű, hogy nyílt terepen van, mert a kimonóját és a hakamáját fújja a szél. A rózsaszín változatú figura talpazata fekete lakkozott és egy piros sárkány körvonalai láthatók rajta, mellette pedig Kenshin teljes neve. A kék színű figuráé pedig piros alapon fekete sárkány van, de ez csak egy félkész sárkány, mellette ugyanúgy Kenshin neve.
Az összkép egy szélfútta Ken-san, aki ép kivonta a kardját. Kakkoi!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Velvet (Yamato)

Figura bemutató - Iron Man Mark

Belldandy figurák - Swimsuit Ver.