Rozen Maiden

 Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány ... Hoppá bocsánat, egy fiú. A fiút Junnak hívták és egész nap a szobájában kuksolt. A fiúnak csak az interneten keresztül volt kapcsolata a nagyvilággal. Igaz, az internetről is csak rendelgetett. Még az aggodalmaskodó nővérét is folyton elhajtotta, ha az beszélni szeretett volna vele. Egyszer csak Jun olyan csomagot kapott, amit nem várt. Kibontotta és egy csodaszép baba volt benne. Egy kis kofferbe volt lefektetve, ami úgy volt kibélelve, mint egy koporsó. Kicsit hátborzongató, ahogy ott feküdt csukott szemmel a baba, mégis olyan gyönyörű volt a bordó bársony barokkos ruhájában és hosszú szőke hajával, hogy Jun nem tudott nem foglalkozni vele. (Ijesztő és szomorú is egyben. Vajon ki magányosabb? Aki egy kofferbe van zárva vagy aki egy szobába?) Nagy volt aztán a riadalma mikor a baba egyszer csak megmozdult és még beszélni is elkezdett. És ha ez még nem lett volna elég még elkezdett Junnak parancsolgatni is és azt kérte tőle, hogy legyen a szolgája. Persze a mi legényünket se ejtették a fejére. Még hogy egy baba dirigáljon, mesébe illő fordulat. De ami még mesebeillőbb egy bohóc jött őt kivégezni... Mit volt mit tenni, be kellett hódolni a kis copfosnak és ettől kezdve megváltozott legényünk élete. Ha nem hiszed járj utána!



És hogy néhány baba miért tud mozogni és beszélni? Réges-régen egy Rozen nevű mesterember elkészített 6 babát. Tesztnek szánta, hogy a tökéletes lányt, Alice-t megalkothassa. A babáknak össze kell gyűjteniük egymás Rozen Mysticáját, ami a varázserejük forrása. Mikor összecsapnak a vesztes átadja a Mysticáját a nyertesnek. Akinél ott lesz az összes Mystica az lesz a Tökéletes, az lesz Alice és végre találkozhat apjával is. (Néhány saját gondolat, ami nem biztos hogy így van, de úgy érzem azért kell összegyűjteniük, mert minden babának van egy jellegzetes jellemvonása és ha ez egy babában egyesülne az lenne a tökély: Shinku a büszke és nemes, Hinaichigo a gyermeteg, Suiseiseki a félénk és odaadó, Souiseiseki a hűséges és kötelességtudó, Suiginto a haragos és féltékeny.) 
Tükrökön keresztül képesek akár helyváltoztatásra, akár egymás álomvilágába belépni, ami az adott babát szimbolizálja. Például a büszke Shinkunak egy barokk kastély, a sértett Shugintonak egy elhagyott, lerobbant város, a gyerekes Hina Ichigonak tele van játékokkal.

Shinku
Neve jelentése: skarlátvörös. Arisztokratikus személyisége első ránézésre egy hideg, kimért, büszke nőt láttat, de felelősséget érez az "alattvalói" iránt. Junt és a későbbiekben a többi hozzájuk csatlakozó babát is védelmezi és tanácsokkal látja el. A többi baba felnéz rá. Jun az ő hatására kezd el nyitni a világ felé. Elegáns viktoriánus korabeli pásztorlányka ruhát visel, főkötővel és még a pásztor botocskája is megvan. 
2007-ben, több mint 10 éve jelent meg ez a figura, de mivel Alter minőség a mai napig állja a versenyt az új figurákkal. Viszont ahogy már ilyen régi (és ahogy a Griffon adott ki hasonló Shinkut 2014-ben) az ára is olcsón alakul a használt figura piacon. 3200-3500 jen körül ki lehet fogni és a postaköltsége se rázós. A másik két figurához képest nagyobb, kb. 19 centi magas. Ez egész magas ahhoz képest, hogy egy játékbabáról beszélünk, aki a történetben is csak kb. a fiatalok derekáig ér.
A póza helyes gesztus, ahogy a kezét nyújtja az ember felé, mintha azt akarná kérni, hogy az új szolgája/médiuma legyen neki, aki vele szemben van. A szeme is nyílt, kedves tekintettű, bizalom gerjesztő, szinte már szívesen behódolna neki az ember (meg is történt, engem megvett). Kimondottan nagy boci/baba szemei vannak. A szélfútta copfjai és a fűkötője alól kilógó kis fürtöcskéi adnak egy jellegzetes karaktert a babának. A buggyos, fodros viktoriánus ruhához még a bugyogó se hiányozhat. A ruha ráncait és árnyékait kiemelendő sötétebb színezést használtak, ami még jobban hangsúlyozza a ruha bordó színét is. A doboza annyira ötletes, hogy én még ilyent figuránál nem láttam, csak ténylegesen gyűjtői babánál. Vagyis a doboz mind a négy oldala papír, de az eleje mágnessel kipattintható és ott a plexin keresztül látszik az egész baba a doboz tetejétől az aljáig. Eleinte nem is akartam kibontani, csak nyitva hagytam a doboz "ajtaját", mert olyan jól látszott úgyis a baba figura.


Suiseiseki és Souiseiseki
A kertész nővérek, akik elválaszthatatlan ikrek. Összetartozásukat mutatja, hogy felemás piros és zöld szemük van. Különleges képességük hogy a lelkek kertészei, tudnak beszélni a növényekkel, és az emberek álmaiba kaput nyitni. Minden lélekben van egy fa, ami az illető embert szimbolizálja, ezt lehet locsolással gondozni, növeszteni vagy metszéssel formálni. 
Suiseiseki félénk és ideges természete ne tévesszen meg, mert megvan a maga ravaszkás esze. Ő az egyik baba, aki ellenzi a játékot, amiben Alice-é válhatnak, mert minél több időt szeretne testvérével együtt tölteni és azt se bánja, ha ez azt jelenti, hogy nem válhat Alice-á. Shinkuhoz hasonlóan Suiseisekinek is nagyon érdekes, hosszú ondolált haja van, amit kendővel fog össze. Souiseiseki viszont fiúsan röviden viseli haját.  Viseletben is a nadrágot részesíti előnyben és beszédben is kimért, erőteljes kifejezéseket használ. Fején férfi kemény kalap. Magára a "boku" semleges névmást használja. Souiseiseki szívesebben vesz részt a harcokban, mert ezt kötelességének érzi apja felé. Souiseiki mindig nagyon komoly és kimért, de alapvetően egy kedves és törékeny lélek. Ő is kertész, de az ő képessége a formálás az ollója segítségével. A táplálás és a védelem a testvére feladata az öntöző kannájával, ő viszont a túlburjánzást tartja vissza és kereteket szab a növekedésnek az ollójával. Souiseiki elfogadó természet, nővérével ellentétbe ő a hűvösebb, kimértebb karakter, tesója inkább a heves, forróvérű (így utólag kicsit Disney-ék Anna - Elza párosa jut róluk eszembe. Anna a bolondosabb, Elza a megfontoltabb és Elza se az volt aminek elsőnek látszott.)

A nővérek figurái kis méretarányúak, ami babákhoz képest jó, mindössze 15 centisek. Ezzel együtt viszont nagyon szép, részletesen kidolgozottak. Párban kiállíthatóak, mert vállal pont a másik felé dőlnek és a fejük is úgy billen. Kevés a jó páros figura, róluk viszont vannak nagyon jó garage kitek is és ez a variáció is nagyon megtetszett. Nem a kiadási idejüknek megfelelően párosítottam őket, mert Suiseiseki -ből jobban tetszik a 2007-es régi, animésebb pofijú Wave kiadás. (Van azóta egy újabb, 2015-ös, részletesebb, de modernebb arcú változat. Én a retrót szeretem és még olcsóbb is így.). Viszont a tesója, Souiseiseki 2007-es változata tényleg csúnyácska, fényévekkel szebben sikerült a 2015-ös így nála az újabb mellett tettem le a voksom. A 2015-ös kiadásnak volt egy limitált változata, ami drágább is volt, egyedüli különbség a két változat között a talpazat, a limitálté egy aranypiedesztál, a simáé egy átlátszó sima talp. Suiseiseki a szemei bájának köszönheti, hogy elnézem a régi figura gyártás hiányosságait, ami majdnem mindig az arc részletesebb kidolgozásának hiánya. Például itt is csak az egyvonal száj. Ha összehasonlítjuk a vele egy évben kiadott Shinkuval láthatjuk, hogy neki azért kis ajkakat már formázott az Alter. Suiseiseki egy hosszú, zöld, viktoriánus ruhát visel fehér gallérral és fekete szalaggal, barna, hosszú hajvége ketté van választva és göndörítve. Souiseiseki fehér inget és kék nadrágot. Amit mindkettőjük visel az a fekete fűzős mellényke. Souiseiseki ollója még mozgatható is, ahogy a kalapkája is állítható.

Összességében elmondható, hogy mind a három figura szép, részletes, festési vagy egyéb hibát nem vettem észre. A nővérek kicsit kicsik, de ha nem bánjátok és nem lóg ki a gyűjteményből akkor ez előny is a szállítási költségnél. Csak ajánlani tudom őket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Figura bemutató - Iron Man Mark

Velvet (Yamato)